Lichtplan in actie van Mark Tober

Cursus HBA Licht

Niveau
cursus
Duur
5 maanden
Locatie
Utrecht
Startdatum
26 augustus 2024
Crebonummer
-
Aanmelden

Cursus HBA Licht

Deze nieuwe avondcursus over lichttechniek is de opvolger van de cursus die ruim 20 jaar bij het Instituut voor audio- en belichtingstechniek is gegeven maar nu onder de vlag van de Herman Brood academie wordt voortgezet.

Altijd al willen weten hoe een lichttafel werkt, wat een lichttechnicus doe in theater en hoe je ook met weinig middelen een goed resultaat kan bereiken, dan is deze cursus voor jou!

In deze basiscursus krijg je theorieles zodat je beter begrijpt hoe iets werkt, maar doe je vooral veel dingen zelf. Je krijgt les van een bevlogen docent die met zijn voeten in de praktijk staat van zowel de lichttechniek als het onderwijs.  

Voor wie is deze cursus?

Deze cursus is bedoeld voor iedereen die met licht in het theater, poppodium of festival aan de gang wil en de nodige achtergrondkennis en basisvaardigheden op wil doen om goed beslagen ten ijs te komen. Daarnaast is de cursus ook geschikt voor degene die al met licht bezig is, maar beter wil weten hoe de techniek werkt en hoe je doelgericht met licht aan de slag kan.  

Doel van de cursus HBA Licht

Aan het eind van deze cursus ben je in staat om een lichtset te ontwerpen, aan te sluiten en te bedienen.  

Wat je leert bij HBA Licht

Je leert over de werking van licht en kleurenleer, conventionele en intelligente lichtarmaturen, DMX-protocollen (waaronder DMX over netwerk zoals Art-net en sACN), lichtrichtingen, basis energietechniek, basis lichtadministratie, programmeren en bedienen van een lichttafel (grandMA 2), en het opzetten, aansluiten en bedienen van kleine lichtsets.

Studiebelasting & kosten

De cursus vereist 3 uur per week aan lessen en 3 uur per week voor zelfstudie, wat resulteert in een totale studiebelasting van 90 uur. De prijs bedraagt € 1800,-, exclusief BTW. Voor deze cursus moet je in het bezit zijn van een eigen laptop met de software van Bootcamp of Parallels.

Startdatum & cursusdata

De cursus start op 26 augustus 2024 en beslaat zestien maandagavonden en een zaterdag, met de laatste les op 16 december 2024.

Tijdschema per avond

  • 16:30-19:00: Inloop en ruimte voor eigen ontwikkeling met apparatuur

  • 19:00-22:00: Les 

  • 22:00-22:30: Uitloop 

Schrijf je nu in!

Dus... geen mbo, wél HBA! Grijp deze kans en schrijf je nu in en duik in de wereld van lichttechniek! Heb je nog vragen? Mail ze naar info@hermanbroodacademie.nl

Je docent: Mark Tober

Mark Tober werkt als freelance lichttechnicus sinds 2004. Begonnen in Tivoli, wat later TivoliVredenburg is geworden, daarna ook in het Paard van Troje en 013. Naast werken in de poppodia heeft hij met diverse bandjes in Nederland en Vlaanderen rondgereisd, zoals bijvoorbeeld Douwe Bob, Spinvis, Marike Jager en anderen. Deze tours gingen langs de theaters, poppodia en festivals, zoals bijvoorbeeld Lowlands, Pinkpop en Concert at sea.  

Sinds 2008 is hij docent lichttechniek op de Herman Brood Academie en vanaf 2016 tot en met 2023 docent lichttechniek op het IAB. 

In 2012 is heeft hij samen met Tjanne vd Velden het lesboek “Lichttechniek – de basis –“ geschreven, waarvan de derde druk tot op heden het lesboek is bij de mbo’s in Nederland en Vlaanderen. 

Door zijn jarenlange ervaring in het vak en als docent is hij in staat de benodigde kennis en vaardigheden op een begrijpelijke manier over te brengen.