Podium-/Studiotechniek studente stelt de microfoon tijdens een livesessie

Cursus HBA Geluid

Niveau
cursus
Duur
5 maanden
Locatie
Utrecht
Startdatum
27 augustus 2024
Crebonummer
-
Aanmelden

Cursus HBA Geluid

Ontdek onze nieuwe avondcursus HBA Geluid! De opvolger van de al 25 jaar succesvolle live audio-cursus op het Instituut voor Audio- en Belichtingstechniek (IAB) biedt dezelfde kwaliteit, maar nu op een nieuwe locatie. Tijdens deze cursus leer je alles over geluidstechniek, van luidsprekers en microfoons tot verschillende mixtechnieken!

Over Geluidstechniek

Geluidstechneuten vind je werkelijk overal. Sommigen komen vanuit de techniek en anderen vanuit de muziek. Voor iedere achtergrond is er werk te vinden. Denk aan theaters, poppodia, bands, congressen of zelfs een voorstelling op een middelbare school. Het heeft allemaal geluid nodig. De werking van de techniek is slechts een onderdeel van wat je moet leren. Hoe zet je de techniek nou écht goed in om de beste show te maken? Dát gaan we je tijdens deze basiscursus leren.

Voor wie is deze cursus?

Heb je interesse in de techniek, creativiteit en communicatieve skills die een geluidstechnicus nodig heeft? Of je nou geen ervaring hebt of al actief bent in de praktijk en je kennis wilt bijspijkeren. Er is voor iedereen wat te vinden. 

Wat is een geluidstechnicus?

Een geluidstechnicus kan meerdere dingen betekenen. Alleen bij een voorstelling heb je er al meerdere soorten van. Zo heb je de technicus die zich ontfermt over het geluid in de zaal: de Front of House technicus. Er is een technicus voor het geluid op het podium: de monitortechnicus. Die zorgt dat alle muzikanten zichzelf en elkaar goed kunnen horen. Dat kan via speakers op de grond of in-ears. De systeemtechnicus is bezig met het geluidsysteem zo goed mogelijk te laten werken en klinken voor iedereen in de zaal. En de zendertechnicus is bezig met alle draadloze microfoons in een grote productie.  

Daarnaast heb je nog geluidstechneuten die met vergelijkbare skills in een muziekstudio, inde media of in de game industrie gaan werken. 

Doel van de cursus HBA Geluid

Na afloop van deze cursus ben je in staat een geluidsplan te maken en zelfstandig een show te draaien als geluidstechnicus. 

Wat je leert bij HBA Geluid

Deze cursus heeft een gerichte combinatie van theorie en praktijk. Je zal de theorie achter de techniek leren. Als aanvulling daarop krijg je een uitgebreide online lesomgeving vol extra informatie over wat je in de lessen leert. Zo kan je in je eigen tijd alles nog eens rustig doorlezen. Ook krijg je genoeg individuele tijd achter de mengtafels en met de apparatuur in handen. Zo leer je de theorie direct toe te passen. Voor de mixlessen maken we gebruik van eerder opgenomen bands. Je zal dus met echte live mixen werken. Doordat je zowel individueel als samen werkt leer je ook veel van elkaar. Je kan zelf een mix induiken om die vervolgens te vergelijken met een ander. 

De volgende onderwerpen komen aan bod: 

  • Algemene geluidsleer 

  • Mengtafels digitaal en analoog 

  • Audio verbindingen 

  • Microfoontechniek 

  • Decibellen 

  • Luidsprekers 

  • Stroomvoorziening 

  • Mixtechniek 

  • Creatief mixen 

  • Zendertechniek 

  • Live productie met band draaien 

Studiebelasting & kosten

De studiebelasting bedraagt 3 uur per week voor de cursus en 3 uur per week voor zelfstudie, in totaal 126 uur. De prijs bedraagt € 2400,-, exclusief BTW.

Startdatum & cursusdata

De cursus bestaat uit 20 dinsdagavonden en 2 zaterdagen. Startdatum: 27 augustus 2024. Einddatum 28 januari 2025.

Tijdschema per avond

Tijdschema per avond met 12 studenten in 1 groep: 

  • 16.30-19.00: Inloop en ruimte voor eigen ontwikkeling cursist met apparatuur 

  • 19.00-22.00: Les 

  • 22.00-22.30: Uitloop 

Tijdschema per avond met 6 studenten in 2 groepen: 

  • 15:30-16:00: Inloop 

  • 16:00-19:00: Mixles groep 1 

  • 19:00-22:00: Mixles groep 2 

  • 22.00-22.30: Uitloop 


Dus... geen mbo, wél HBA! Overtuigd? Schrijf je dan nú in en ontdek de wereld van geluidstechniek! Heb je nog vragen? Mail ze naar info@hermanbroodacademie.nl!

Je docent: Arnout Leene

Arnout Leene zit ruim 10 jaar in het vak als geluidstechnicus. Daarnaast heeft hij jarenlange leservaring op de HBA, ROCvA, HKU en natuurlijk het IAB.  Arnout heeft zowel vanuit de studio als de live wereld met vele bands, orkesten en overige acts gewerkt. Van klassiek tot pop tot jazz en tot metal. Alles wat zijn interesse trekt pakt hij met beide handen aan. Omdat hij zelf ook weet hoe het is om muzikant te zijn benaderd hij de techniek altijd vanuit de muziek.