Beelden van PoV Live, Zyen en andere Hiphop studenten zitten op een bank op het podium en praten over de stelling of de mens muziek nodig heeft.

PoV Live: Talkshow over... filosofie!

vr 26 april 2024

Heeft de mens muziek nodig? En, misschien nog wel interessanter in deze tijd; heeft muziek de méns nodig?

Deze vragen stonden centraal tijdens onze eerste PoV Live tijdens de Maand van de Filosofie! In drie liveshows van drie kwartier spraken onze studenten van de artiestenopleidingen met studenten van de opleiding Communicatie & Marketing van MBO Utrecht over de waarde van muziek en de invloed van AI op onze industrie.

Point of View (PoV) is een vak waarin 'perpectivistische lenigheid' centraal staat. Een hele mond vol wat eigenlijk niet meer zegt dan dat je je er bewust van wordt dat iedereen vanuit diens/haar/eigen perspectief naar de wereld kijkt, en handelt.

Een onderdeel van dit vak is 'het filosofisch gesprek'. Hierin ontdekken we samen dat we eigenlijk vrij weinig echt zeker weten. Maar door elkaar te bevragen en ons bewust te worden van onze waarden, kunnen we wel duidelijker formuleren waar wij zelf voor staan. Bovendien helpt het stellen van goede vragen ons te begrijpen waarom de ander soms zo anders kan denken dan wij.

Hiermee vormt PoV een vak waarin we een mix bieden van kritisch denken, perspectivistische lenigheid, filosofie en burgerschap. Ons doel? Een stevige basis bouwen voor onze studenten waarin ze weten wat zij zelf belangrijk vinden, begrijpen waarom anderen anders kunnen denken, en dat ze kritische vragen kunnen stellen over alles wat er in hun wereld speelt.

Deze liveshows zijn onderdeel van ons nieuwe vak Point of View (PoV) en werden onder leiding van Marije van Bommel en studenten van onze Podium- en Evenementen Techniek gerealiseerd. Een pilot waar we veel van geleerd hebben en waarbij één ding zeker is: dit smaakt naar meer!

"En de conclusie? Muziek biedt naast vermaak, juist ook troost en levensenergie. Muziek is een verbinder, een mind changer en soms zelfs een life saver." Aldus Marije van Bommel, organisator van deze talk, docent en duurzame duizendpoot binnen onze acadamie, en daarbuiten trouwens.